Girls’ Day 2025 inspireert 10.000 meiden met actuele boodschap

Techniek en IT zijn onmisbaar voor de toekomst van Nederland: voor onze economie, veiligheid en de energietransitie. Toch is slechts 17%* van de werkenden in deze sectoren vrouw. Dat moet én kan anders, stelt VHTO, expertisecentrum Voor Haar Technische Ontwikkeling. Op donderdag 10 april 2025 laat Girls’ Day zien hoe het wél kan: meer dan 10.000 meiden tussen 10 en 15 jaar stappen letterlijk de werkvloer op en gaan zelf programmeren, solderen, hout bewerken, metaal printen, lasergraveren, ontwerpen en bouwen. Op Girls’ Day ervaren ze dat de wereld van techniek en IT ook hún wereld is.

“We kunnen ons als Nederland niet langer veroorloven om techniek en IT over te laten aan anderen,” zegt Sahar Yadegari, directeur-bestuurder van VHTO. “We hebben de afgelopen tijd als land ervaren hoe cruciaal techniek en IT zijn. Die verantwoordelijkheid mogen we niet overlaten aan een selecte groep. Met Girls’ Day vergroten we de keuzevrijheid van meiden én benutten we meer talent. Ik ben heel dankbaar dat dit jaar zoveel bedrijven en scholen de handen ineenslaan en laten zien dat techniek en IT van en voor iedereen zijn.”

Waarom Girl’s Day nodig is

Techniek en IT zijn sectoren van vooruitgang, maar ook van stilstand. Te vaak sluiten stereotypen, vooroordelen en een gebrek aan zichtbare rolmodellen meiden uit. Het gevolg? Meiden laten hun talent onbenut en de sector mist denkkracht die hard nodig is voor innovatie. Eerdere edities van Girls’ Day lieten zien: een positieve eerste ervaring maakt verschil. Een derde van de deelnemende meiden zegt na afloop meer interesse te hebben in een technische opleiding. Meer informatie is te vinden op www.girlsday.nl.

Oproep: help het systeem veranderen

VHTO roept ouders, docenten, opleidingen en werkgevers op om de hordes voor meiden weg te nemen – thuis, op school, in het beroepsbeeld én op de werkvloer:

· Aan ouders: Geef meiden net als jongens bouwpakketten, blokken en puzzels. Laat ze klussen, schroeven en ontdekken. Zeg niet alleen dat ze lief en zorgzaam zijn, maar ook stoer, sterk en slim.

· Aan docenten: Laat leerlingen ervaren dat iedereen techniek en IT kan leren. De ‘wiskundeknobbel’ bestaat niet. Zet vrouwelijke rolmodellen voor de klas, zodat meiden zien wat ze kunnen worden.

· Aan decanen: Gebruik Loopbaanoriëntatie om leerlingen ook minder voor de hand liggende studies te laten verkennen, dus jongens in zorg en onderwijs, en meiden in techniek en IT.

· Aan opleidingen: Wees je ervan bewust dat vrouwelijke studenten extra hard hun best moeten doen om zich thuis te voelen. Vraag wat ze nodig hebben en pak onbewuste vooroordelen van docenten en studenten aan.

· Aan werkgevers: Zorg voor een sociaal veilige werkvloer waarin iedereen zich welkom voelt. Pak seksisme, vooroordelen en uitsluiting actief aan. Vraag vrouwen wat zij nodig hebben om te blijven, en luister naar hun antwoorden.

Wat gebeurt er bij jou in de buurt?

Girls’ Day vindt plaats in heel Nederland. Ben je benieuwd wat er in jouw regio gebeurt? Neem dan contact op met onze persvoorlichter. Zij helpt je graag verder met de juiste informatie.

Esther van de Velden
✉️ persgirlsday@vhto.nl
📞 06-24931315

*Platform talent voor technologie – Dashboard Onderwijs-Arbeidsmarkt