Stichting VHTO heeft een ANBI-status. In het kader hiervan publiceren we de volgende gegevens:
1. Naam en RSIN-nummer
Stichting VHTO
RSIN-nummer: 8013.62.313
2. Doelstelling en werkzaamheden van VHTO
Stichting VHTO is een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor meer genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. Technologie en techniek hebben een enorme impact op ons leven en op de samenleving. Toch is de diversiteit van de bedenkers en makers ervan zeer beperkt, slecht 16% van de technische en IT-professionals in Nederland is vrouw. Daarom zet VHTO zich in om de participatie van meiden en vrouwen in bèta, techniek en IT te verhogen. Fix the system, not the girls is het uitgangspunt van onze meerjarenstrategie.
VHTO heeft ruime ervaring met het informeren en enthousiasmeren van meiden en vrouwen over de mogelijkheden in bèta, techniek en IT. We ontwerpen evidence based interventies om genderstereotypen in het onderwijs aan te pakken en een concreet beroepsbeeld te schetsen van bèta, techniek en IT. Dankzij onze rolmodellen kunnen meiden daadwerkelijk zien wat ze kunnen worden en hoe ze maatschappelijke impact kunnen maken met een studie en loopbaan in de techniek. Daarnaast zetten wij het onderwerp van tekort aan vrouwen in de techniek op de maatschappelijke agenda en zorgen we voor bewustwording van dit vraagstuk. Bij al onze activiteiten werken we nauw samen met zowel bedrijven als onderwijsinstellingen om te zorgen dat onze aanpak aansluit bij de praktijk. Lees hier meer over onze missie en onze aanpak.
3. Inkomsten en vermogen
VHTO heeft geen winstoogmerk. De activiteiten VHTO worden gefinancierd uit donaties van fondsen of bedrijven, projectsubsidies en bekostiging van diensten door opdrachtgevers. VHTO streeft naar een financiering van 60% meerjarige financiering (van maximaal 3 financiers) en 40% eenmalige donaties of projectopbrengsten.
Voor de periode 2023-2027 is een instellingssubsidie verleent voor de Alliantie Worden Wie Je Bent. Dit is een instellingssubsidie als bedoeld in artikel 1.5, onderdeel d, van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS.
VHTO heeft een gezonde financiële positie. De organisatie beschikt over voldoende middelen om eventuele verliezen op te vangen. VHTO beschikt over een continuïteitsreserve welke het mogelijk moet maken om in tijden zonder enige inkomsten de vaste exploitatielasten van de stichting minimaal anderhalf jaar door te kunnen betalen.
Meer informatie over inkomsten en vermogen vind je in onze jaarrekeningen:
4. Beloningsbeleid
De leden van de raad van toezicht ontvangen geen salaris. De leden hebben recht op vacatiegeld als vergoeding voor het bijwonen van de RvT-vergaderingen van VHTO (incl. voorbereidingstijd). Dit recht op vacatiegeld geldt alleen voor de periode dat de financiële situatie van VHTO dit toestaat.
Het vacatiegeld voor de RvT-leden van VHTO is vastgesteld op een maximum vergoeding van €1000 per jaar. Reiskosten en eventueel parkeergeld kunnen niet worden gedeclareerd.
VHTO heeft een bureau wat is gevestigd in Den Haag. De stichting telt eind 2023 8,9 fte in loondienst. De directeur-bestuurder, Sahar Yadegari, is in loondienst. De procedures t.a.v. het personeelsbeleid en beloningen zijn vastgelegd in de AO/IB.