banner

Vrouwen verlaten te vaak en onnodig de techsector. Hoewel het aantal meisjes en jonge vrouwen dat kiest voor een opleiding in een technische-, bèta- of IT-richting langzaamaan toeneemt, zien we die toename nauwelijks in het aantal vrouwen dat wérkt in deze sector. Het aandeel vrouwen in techberoepen is slechts 14%.

Bedrijven kunnen verschillende zaken doen om te zorgen dat vrouwen zich binnen het bedrijf op hun plek voelen: haal posters met blote vrouwen van de muur, beoordeel vrouwen en mannen aan de hand van dezelfde criteria, zorg dat vrouwen toegang hebben tot de informele netwerken binnen het bedrijf, zet een mentorprogramma of vrouwennetwerk op en nodig vrouwen actief uit om te solliciteren en zorg voor flexibelere werktijden voor zowel mannen als vrouwen.

In het whitepaper ‘Vrouwen in bèta, techniek en IT, hoe behoud je ze als organisatie?’ zet VHTO de oorzaken op een rij waarom vrouwen bedrijven in bèta, techniek en IT verlaten en geeft concrete acties die bedrijven kunnen nemen om vrouwen te behouden.


De branche over het behouden van vrouwen in bèta, techniek en IT

VHTO bood het whitepaper aan bij de verschillende brancheverenigingen in bèta, techniek en IT. Zij zien het belang in van het behouden van vrouwen.

“Steeds meer ondernemers realiseren zich het belang van een bedrijfscultuur waarin iedereen zich thuisvoelt. Meer diversiteit op de werkvloer is niet alleen goed voor de sfeer en de creativiteit, maar ook voor de productiviteit. Sociale innovatie is belangrijk om techniekbedrijven aantrekkelijker te maken voor vrouwen. Samen met ons opleidingsfonds Wij Techniek werken we daaraan. Een grotere inbreng van vrouwen is goed voor de branche en goed voor de samenleving.”
Doekle Terpstra, voorzitter Techniek Nederland

“We willen als sector een representatieve afspiegeling zijn van de maatschappij. Dat is niet alleen eerlijk, logisch en nodig, maar zorgt bovendien voor betere producten en diensten.” 
Lotte de Bruijn, directeur NLdigital

De energietransitie, de verduurzaming van de gebouwde omgeving en het wegwerken van het woningtekort vormen samen een enorme opgaaf waarvoor we alle mensen in de bouw en infra keihard nodig hebben. Ook vrouwen! Bovendien wijst onderzoek uit dat divers samengestelde teams beter werk opleveren. Daarom juichen wij elk initiatief toe om vrouwen voor de sector te werven en te behouden.”
Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland