Hoewel er de afgelopen jaren stappen zijn gezet om vrouwen naar sectoren te bewegen die gedomineerd worden door mannen, zijn er de andere kant op maar weinig stappen gezet. In een interview met VHTO zegt prof. dr. Jacquelynne Eccles dat er meer onderzoek zou moeten komen naar welke interventies meer mannen naar door vrouwengedomineerde sectoren kunnen bewegen.

In de podcast ‘Beeldenbreken in tech’ deelt Eccles inzichten na vijftig jaar onderzoek. Eccles is grondlegger van de Expectancy-value theory. “Ik denk dat we heel weinig vooruitgang hebben geboekt bij het aanjagen van met name mannen naar velden die nu worden gedomineerd door vrouwen. Zelfs als het wetenschappelijke velden zijn. In de medische wereld bijvoorbeeld hebben we een vertrek gehad van mannen en een instroom van vrouwen. We hebben geen vergelijkbare verschuiving gehad in de verpleging of naar het onderwijs.”

Volgens Eccles is het ingewikkelder voor een man om voor een door vrouwengedomineerd veld te kiezen dan andersom. “En dat is, vanuit een psychologische en sociologische blik, slecht voor de samenleving en voor de mensen in die samenleving.” Er zou daarom wat haar betreft meer onderzoek naar dit onderwerp moeten worden gedaan.

Carrièrekeuzes

Ook heeft Eccles het over het maken van carrièrekeuzes en dat die vroeg in het leven al moeten worden gemaakt. Volgens haar zou het daarom makkelijker moeten worden voor mensen om op een later moment in het leven een andere carrièrepad te kiezen. “Ik denk dat veel van deze beslissingen worden genomen door een zeer onvolwassen geest die zeer beperkte informatie heeft. Toch sluiten mensen zich door dat besluit in. We weten dat de beroepswereld nu veel flexibeler is dan 20 jaar geleden en dat zal zo blijven. We verwachten nu dat mensen in hun leven vier of vijf carrières hebben. We zullen het dus makkelijker moeten maken voor mensen om te veranderen van pad en om daarbij de training te krijgen die ze nodig hebben.”

Enerzijds betekent dit het onderwijssysteem aanpassen, en anderzijds betekent dit de blik veranderen van de samenleving. Eccles: “Een medische school zal iemand niet meteen aannemen die ouder is omdat ze geen tijd willen investeren in de opleiding. Dat vind ik erg kortzichtig. Ik zeg dit omdat ik vind dat elke persoon het recht zou moeten hebben om dat te doen. We hebben veel voorbeelden van mensen die geweldige dingen doen in hun beroep, ook al waren het erg late starters.”

Het volledige interview met Eccles waarin ze nog meer inzichten deelt, kun je beluisteren in onze podcastserie ‘Beeldenbreken in tech’. Luister hier de aflevering.