Voor het 20ste jaar worden dit jaar verschillende Marina van Dammebeurzen uitgereikt aan vrouwelijke alumni die zijn afgestudeerd aan een van de Technische Universiteiten. Met deze beurs volgen vrouwen een studie of opleiding zodat ze een volgende stap kunnen zetten in hun carrière. En ze worden automatisch lid van het Marina van Dammenetwerk. “Voor veel van ons is het netwerk nog waardevoller dan de beurs”, zegt Jetty van Ginkel, een van de oud-winnaressen van de beurs, oud-bestuurslid en nu jurylid.

Het Marina van Dammenetwerk telt inmiddels zo’n 60 vrouwen, allemaal oud-winnaressen van de beurs. In 2003 werd het Marina van Dammefonds opgericht, na een schenking van dr. ir. Marina van Damme. Zij wil met deze beurs jonge vrouwelijke ingenieurs in staat stellen zich verder te ontwikkelen en daarmee hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. De beurs is bedoeld voor verbreding van kennis of een internationale oriëntatie in de vorm van een studie, stage of project in binnen- of buitenland. De beurs wordt jaarlijks uitreikt aan vier vrouwen, van elke technische universiteit één vrouw.

Alle 60 winnaressen hebben hun eigen verhaal als het gaat om de besteding van de 9000 euro beursgeld, vertelt van Ginkel. Zelf besteedde ze de beurs aan een opleiding tot Registred Technology Transfer Professional. Andere vrouwen hebben de beurs besteed aan een mba bij een vooraanstaand instituut, of andere opleidingen. “Het is wel de bedoeling dat je een opleiding doet aan een erkend instituut waarbij je ook een certificaat of diploma krijgt. We kiezen daarvoor omdat met een erkend diploma de kans groter is dat het bijdraagt aan je carrière.” En dat is uiteindelijk het doel van de beurs.

Duwtje in de rug

De beurs geeft de vrouwen vooral een duwtje in de rug, merkt van Ginkel. Waardevol is dat winnaressen daarna toetreden tot het netwerk van winnaressen. “Het is een informele club die twee keer per jaar fysiek bij elkaar komt. We bespreken praktische zaken over de toekomst van het netwerk, maar ook dingen als waar je als professional tegenaan loopt. Soms zijn dat dingen die een persoon treft en soms meerdere mensen. En door het netwerk heb je een lijst van 60 telefoonnummers die je ook eens kunt bellen. Je hebt niet meer nodig dan de naam Marina van Damme om hulp of advies te krijgen.”

Veel van de vrouwen hebben inmiddels stappen gezet in hun carrière. Het netwerk wordt niet alleen elk jaar groter, het wordt ook een netwerk met vrouwen in steeds hogere posities, merkt Van Ginkel. Ze merkt ook dat de groei uitdagingen met zich mee brengt. “Er is voor zeker 20 jaar nog geld beschikbaar om de beurzen toe te kennen. Dat is voor de beurs fantastisch. Voor het netwerk betekent dat we nog zeker gaan verdubbelen. Daarom kijken we ook naar manieren hoe we vrouwen rondom thema’s bij elkaar kunnen brengen, denk aan academici of rond ondernemerschap.”

Symposium

De beurzen worden dit jaar voor de 20ste jaar uitgereikt. 9 november wordt daarom een symposium georganiseerd waar het gaat over de waarde van vrouwelijke ingenieurs voor de maatschappij. Er wordt daarbij naar het verleden, heden en de toekomst gekeken. Zo worden in de ochtend bomen geplant in de Marina van Dammeboomgaard waar al een boom staat ter ere van mevrouw van Damme. Tijdens het symposium komen het heden en de toekomst aan bod. Zo zullen zes voormalig beurswinnaressen vertellen. De dag wordt afgesloten met een paneldiscussie hoe vrouwelijke ingenieurs in te zetten voor maatschappelijke transities.

De dag gaat over de vrouwen die met de beurs stappen zetten in hun carrière. Dat is ook hoe de beurs wordt benaderd, zegt Van Ginkel. “Natuurlijk is het belangrijk om stil te blijven staan dat er nog stappen te zetten zijn als het gaat om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar we willen vooral het positieve laten zien. Door je je te ontwikkelen kun je je in de spotlights zetten. De beurs creëert kansen die je anders misschien niet krijgt.”

Over Marina van Damme

De Marina van Dammebeurs is mogelijk door een schenking van dr. ir. Marina van Damme. Zij studeerde in 1953 af als chemisch technoloog aan de TU Delft. In 1965 promoveerde ze aan de toenmalige Technische Hogeschool Twente. Ze was de eerste vrouwelijke ingenieur die afstudeerde aan deze onderwijsinstelling. Mevrouw van Damme heeft een indrukwekkende carriere en werkt bij het Centraal Laboratorium van TNO in Delft en later bij de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (KNZ, tegenwoordig gefuseerd tot Akzo Nobel). Ze werkt daar eerst als research-medewerker, later als hoofd van het laboratorium en als adjunct-directeur van KNZ. Later maakt ze de overstap naar de business development. Via tal van andere functies wordt ze in 1977 directeur Chemische Strategie van Akzo. Ze adviseert de Raad van Bestuur over strategische en operationele plannen en over investeringsprojecten en acquisities. Ze zit in de Raad van Toezicht van TNO en van ABN AMRO, is actief in ondernemersorganisatie VNO en lid van studiegroepen die zich in Brussel en op het ministerie van Economische Zaken buigen over technologiebeleid.

Beurs voor vrouwelijke ingenieurs

De Marina van Dammebeurs wordt jaarlijks uitgereikt via de verschillende Technische Universiteiten. Vrouwen die aan een van deze universiteiten hebben gestuurd kunnen zich via die universiteit aanmelden voor de beurs. Als je je voor de beurs aanmeldt, wordt gevraagd een plan bij te voegen waaruit blijkt welke ontwikkelingen de kandidate sinds haar afstuderen heeft doorgemaakt, inclusief curriculum vitae, wat haar droom en motivatie is, welke stappen ze daarvoor denkt te kunnen gaan zetten en hoe ze de beurs daarvoor denkt aan te wenden.
Meer informatie over de beurs vind je op www.marinavandammenetwerk.nl/beurs

Beeld: Marina van Dammenetwerk
Tekst: Rian van Heur