Op maandag 9 september vond de 14e editie van Prinsessendag plaats, een bijzondere editie dit keer. Deze dag stond in het teken van de aanpak van discriminerende algoritmen en online intimidatie van vrouwelijke politici. VHTO ondertekende samen met 10 andere ambassadeurs een verklaring waarin we beloven ons in te zetten voor inclusieve AI technologie die gelijke kansen geeft aan vrouwelijke politici in het online publieke debat. De verklaring werd in ontvangst genomen door Marietje Schaake, directeur bij het Cyber Policy Center van Stanford University en oud-Europarlementariër.

Marietje Schaake met de ondertekende verklaring en alle aanwezigen tijdens Prinsessendag 2024

Om te zorgen dat AI technologie meer inclusief is, is juist ook meer diversiteit in de tech sector noodzakelijk. Als je zelf als developer online intimidatie hebt ervaren, dan heb je iets meer oog voor het maken van veilige technologie. Daarnaast leidt een veelheid aan perspectieven tot betere producten. Uit onderzoek van Maaike Harbers, lector aan Hogeschool Rotterdam, blijkt dat vrouwen een unieke rol vervullen in de ontwikkeling van verantwoorde AI. Vanuit VHTO dragen we dan ook graag bij aan deze oproep die op Prinsessendag is gedaan.

Komend jaar zullen de ambassadeurs ieder op hun manier aandacht vragen voor dit vraagstuk. Vanuit VHTO doen we dit door te blijven werken aan meer vrouwen in techniek en IT om te zorgen dat technologie van ons allemaal wordt.

Prinsessendag is een jaarlijks terugkerend evenement van De Nederlandse Vrouwen Raad dat altijd de week vóór Prinsjesdag plaatsvindt om prangende kwesties over gendergelijkheid in de politiek/overheid aan de kaak te stellen. Dit jaar is in samenwerking met Alliantie Politica en andere partners het thema Inclusieve AI op de agenda gezet.

Meer lezen over De Nederlandse Vrouwen Raad

Meer lezen over de Alliantie Politica

Ondertekening van de verklaring door Sahar Yadegari
Overhandiging van de ondertekende verklaring aan Marietje Schaake