“Op de middelbare school verklaarde ik dat ik “nooit iets met computers ging doen”. Ik snapte totaal niet wat het nut was van de input-output-programma’s die we moesten schrijven in de wiskundeles. Inmiddels is de wereld veel digitaler geworden, en is technologie overal aanwezig. Daarom is het goed om techniek onderdeel te maken van onderwijs. Zo kun je het beeld veranderen dat techniek ingewikkeld en saai is. En heel veel banen in de toekomst vragen nu eenmaal ook om kennis van techniek en IT.
Mijn ouders leerden me dat je nieuwsgierig en toegewijd moest zijn, wilde je wat bereiken. Dus omarmde ik wat er op mijn weg kwam. En laat dan net een softwarebedrijf op mijn pad komen. Vanuit een niet-technische functie merkte ik dat de technische kant me intrigeerde, want ik wilde begrijpen wat al die bedrijven nu eigenlijk deden met technologie. Er ging een hele wereld voor me open toen ik als consultant en software-expert lokaal en internationaal bij veel organisaties “in de keuken” kon kijken. Zo leerde ik veel over automatisering en innovatie ter verbetering van operatie, en van producten en dienstverlening van allerlei organisaties.
In het begin van mijn carrière merkte ik dat er weinig vrouwen in dit vakgebied werkzaam waren. Toen ik mij bewuster werd van de belemmeringen die meisjes of vrouwen hadden om in technologie te werken, besloot ik dat ik dit wilde helpen veranderen. Niet alleen door mij in te zetten voor carrièrekansen van anderen maar ook door te kijken hoe technologie op grotere schaal hierbij kan helpen. Een mooi voorbeeld hiervan is vooroordelen uit HR-processen te halen zoals werving en beoordelingen zodat iedereen gelijke kansen heeft.
Mijn ervaring is dat het hebben van een netwerk, en goede ondersteuning en stimulans enorm belangrijk is om je te ontwikkelen. Dit kan komen vanuit familie en vrienden, maar natuurlijk ook vanuit school en opleiding of je werkomgeving. En natuurlijk VHTO, die scholen en organisaties helpt om de drempel naar techniek en IT te verlagen. Het gaat ten slotte om gelijke kansen voor iedereen!”
Marleen Verhaag studeerde voor tolk-vertaler, werkte als freelancer en in diverse rollen bij technologiebedrijf SAP, een organisatie die software voor bedrijven in allerlei branches maakt. Zij is gespecialiseerd in de financiële en publieke sector, en is momenteel verantwoordelijk voor de overheidssector in Noord-Europa. Naast haar werk heeft zij in Nederland en daarna wereldwijd het voorzitterschap vervuld van SAP’s Business Women’s Network, dat gericht is op het vergroten van het netwerk en carrièrekansen voor vrouwen, en het beïnvloeden van beleid en alles wat vrouwen nodig hebben om succesvol te zijn.